Přírodní alternativy mohou fungovat srovnatelně s nejprodávanějšími léky na cholesterol. V tomto článku najdete nejlepší tipy na změnu životního stylu, jídla a doplňků výživy pro zdraví vašeho srdce.

Během třech desetiletí, kdy se na trh dostaly statinové léky snižující hladinu cholesterolu a byly oslavovány jako medicínský průlom pro kardiovaskulární onemocnění, se ze statinů stává zabiják číslo jedna odpovědný za smrt jednoho ze čtyř Američanů. Alespoň to tak tvrdí článek publikovaný serverem NewHope.com. Staly se nejprodávanějším farmaceutickým výrobkem všech dob. Odhaduje se, že statiny užívá dnes více než 24 milionů Američanů.

Je dobře prokázáno, že statiny mohou snížit riziko kardiovaskulárních chorob“ říká Robert Rountree, MD, holistický lékař a redaktor magazínu Delicious Living. Nový výzkum však podle něj „naznačuje, že primární mechanismus, kterým statiny snižují riziko srdečních chorob není přímé snížení LDL cholesterolu, ale snížení systémového zánětu v těle.“. Pro mě osobně z toho plyne i jednoduchá rovnice. Méně zánětů v těle, menší riziko srdečního onemocnění.

A pokud tomu tak je, existuje samozřejmě spousta dietních či životních stylů a strategií výživových doplňků, které mohou dosáhnout stejného cíle a to zcela bez potenciálních vedlejších účinků jako jsou bolesti svalů nebo poškození jater. A pokud již statiny užíváte, provádění zdraví prospěšných změn ve vašem životě vám může časem snížit nebo dokonce eliminovat potřebu jejich užívání.

Statiny vs. alternativní léčba

Statiny snižují hladinu cholesterolu tím, že inhibují HMG CoA reduktázu, což je enzym, který pomáhá tělu vytvářet cholesterol, vysvětluje Mark Houston, MD, ředitel institutu pro hypertenzi v Nashvillu a autor knihy s názvem Co vám lékař nemusí říci o srdečních chorobách (Grand Central, 2012). „Takový proces snižuje celkový cholesterol, LDL cholesterol a triglyceridy,“ říká. To je užitečné, protože v krvi LDL (lipoprotein s nízkou hustotou neboli „špatný“ cholesterol) a triglyceridy zvyšují zánět, oxidační stres a imunitní dysfunkci, které způsobují hromadění plaku na stěnách tepen, omezují průtok krve a vedou k srdečním onemocněním a možnému infarktu.

Ale snížení špatného cholesterolu samo o sobě neřeší jádro problémů, říká Houston. Částečně proto, že plak má tendenci se vyvíjet tam, kde již byla poškozena výstelka stěny tepny – vysokým krevním tlakem, cukrovkou, chronickým zánětem nebo autoimunitní poruchou. Vědci dosud plně nechápou, proč tyto stavy způsobují zhoršení tepen, ale vědí, že snižování špatného cholesterolu je jen jednou z částí skládačky.

Přibývající výzkumy ukazují, že zvýšení HDL (lipoprotein s vysokou hustotou neboli „dobrý“ cholesterol) může být pro snížení rizika kardiovaskulárních chorob stejně důležité. HDL rozmělňuje přebytečný cholesterol v krvi a odvádí jej do jater. Čím vyšší je hladina HDL (optimální je 60–80 mg / dL), tím méně je „špatného“ cholesterolu v krvi. V nové studii časopisu The American Journal of Cardiology byly zvýšené hladiny HDL převedeny na nižší riziko srdečních nemocí u diabetiků.

Přijetí holistického plánu na zlepšení zdraví srdce – takového, který zahrnuje strategii vědomě chytrého stravování a životního stylu – pravděpodobně povede k dlouhodobému celkovému zdraví. Je to velmi prosté. „Nemůžete si vzít statin a pak se jít najíst do McDonald’s a očekávat, že to bude fungovat,“ říká Mark Hyman, MD, zakladatel The UltraWellness Center v Lenoxu v Massachusetts.

Dokonce ani snížení hladiny LDL cholesterolu na optimální hodnotu (méně než 100 mg / dL) není podle něj kouzelným mávnutím proutku, které ochrání člověka před kardiovaskulárními onemocněními na věky věků. Ve studii z roku 2009 s téměř čtvrt milionem lidí hospitalizovaných s onemocněním koronárních tepen měla téměř polovina optimální hladinu LDL. Je to proto, že částice LDL se liší velikostí, říká Houston. Malý, hustý LDL má tendenci ucpávat tepny; velké, načechrané částice mohou plavat přímo skrz. Dodává, že pokud není hladina vašeho LDL cholesterolu příliš nízká (méně než 60 mg / dL), statiny nejsou zvlášť účinné v zacílení problematických malých částic. To v důsledku znamená, že i když léky mohou snížit váš LDL cholesterol, můžete být stále v nebezpečí.

Výzkum navíc ukazuje, že statiny mají tendenci fungovat nejlépe u lidí, kteří již v minulosti prodělali nějaké srdeční choroby a infarkt. Výzkum z roku 2010 zjistil, že statiny nezabránily úmrtnosti těch, kterým hrozilo riziko rozvoje srdečních chorob kvůli rodinné anamnéze, vysokému cholesterolu a dalším faktorům.

A přestože jsou statiny považovány za bezpečné léky, jejich užívání může mít i stinné stránky. Potenciální nepříznivé účinky zahrnují svalovou slabost a rozpad, poruchu funkce jater a možné vazby na ztrátu paměti a poškození nervů, říká Houston.

Jak přirozeně předejít srdečnímu onemocnění

Zkuste Portfolio dietu

Nová studie, kterou podpořil David Jenkins, MD, PhD, DSc, profesor výživy na univerzitě v Torontu, který vytvořil koncept glykemického indexu, sledoval pacienty, kteří dodržovali tuto dietu, která kombinuje osvědčené potraviny snižující hladinu cholesterolu:

  • sójové proteiny jako je tofu a sójové mléko
  • rozpustná vláknina z ovsa a ječmene
  • margarín obohacený o rostlinný sterol
  • ořechy jako jsou mandle a vlašské ořechy

Během šesti měsíců poklesly hladiny LDL účastníků přibližně o 13 procent, což jsou výsledky srovnatelné se statiny a mnohem lepší než konzumace tradiční nízkotučné stravy. Houston navíc doporučuje středomořskou stravu podloženou výzkumem, která zdůrazňuje vysoce kvalitní chudé bílkoviny a zdravé tuky, jako jsou ryby a extra panenský olivový olej, spolu se spoustou produktů bohatých na vlákninu (šest porcí zeleniny a čtyři ovocné porce denně).

Hýbejte se

Kardiovaskulární cvičení posiluje vaše srdce, zvyšuje dobrý cholesterol a snižuje špatný cholesterol. Začněte tím, že budete chodit na procházky, běhat, plavat nebo jezdit na kole po dobu 20 minut a k tomu ideálně ještě dalších 40 minut silového tréninku denně. A postupně se dopracujte k delším tréninkům čtyři dny v týdnu, říká Houston. Váš cíl: ztratit viscerální břišní tuk, hlavní rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. A pokud kouříte, přestaňte s tím. Kouření zvyšuje špatný cholesterol a snižuje hladinu dobrého cholesterolu. Zároveň jde o zásadní rizikový faktor kardiovaskulárních chorob.

Vypusťte špatné tuky

Vyvarujte se trans-tuků, které snižují HDL a zvyšují LDL. Nejčastěji se vyskytují v průmyslově zpracovaných potravinách a pečivu. Nevěřte tvrzením „Žádné trans tuky“ na etiketě. Není totiž povinné označovat 0,5 gramu trans-tuků na porci. Pokud ovšem sníte více než jednu porci takového typu baleného polotovaru, pozřete samořejmě větší množství. Příliš mnoho nasycených tuků, které se nacházejí v živočišných produktech, jako je červené maso, sádlo či máslo, může také negativně ovlivnit hladinu cholesterolu. Prostě snižte příjem takových potravin.

Jezte více tučných ryb

Výzkum ukazuje, že EPA a DHA, omega-3 mastné kyseliny nacházející se v mořských rybách jako jsou losos a sardinky, snižují triglyceridy. Zároveň snižují zánět v těle. Vědci se domnívají, že působí proti účinkům zánětlivých látek a buněk v těle, jako jsou prostaglandiny a makrofágy. Pokud nejíte pravidelně dostatek tučných mořských ryb, užívejte rybí olej. Zde je však potřeba hledat opravdu velmi kvalitní preparáty, které jsou ideálně z volně žijících ryb ve vodách neznečištěných člověkem.

NABÍDKA RYBÍHO OLEJE / OMEGA 3 PRODUKTŮ V LÉKÁRNĚ: DrMax | Benu

Tučné mořské ryby jako jsou sardinky, losos nebo tuňák prospívají kardiovaskulárnímu zdraví

Vyvarujte se jednoduchých sacharidů a cukrů

V přehledu více než 200 studií vědci spojili konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, jako jsou brambory, cukr, bílá rýže a bílý chléb, se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Spolu se sladkými limonádami tyto potraviny konzumované ve zvýšené míře způsobují zánět a spouštějí škodlivé malé LDL. Dejte raději přednost celozrnným potravinám bohatým na vlákninu a ovoci jako jsou maliny nebo hrušky. Ochutnejte tmavou čokoládu. Antioxidační flavonoidy v kakau mohou snížit oxidaci špatného cholesterolu a tmavá čokoláda s vysokým obsahem polyfenolů podle nedávných studií zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu. Nezapomeňte si pochutnat jen na kostičce nebo dvou denně, jelikož čokolády obsahuje mimo jiné i nasycené tuky. Prostě s mírou tak, aby přínosy převýšily negativa.

Vychutnejte si červené víno, čaj a kari

Nedávné studie spojují pití velmi malého množství červeného vína (až dvě sklenky denně pro muže a jedna pro ženy) se zlepšením zdraví srdce a snížením zánětu v těle. To vše díky silným antioxidačním účinkům resveratrolu obsaženého v červeném vínu. Totéž platí pro protizánětlivý zelený a černý čaj. Pití tří a více šálků denně prospívá v lepší poměr hodného HDL cholesterolu a nižšího rizika srdečního infarktu. A rostoucí počty výzkumů rovněž naznačují, že antioxidační kurkumin, odvozený z kurkumy / kari koření, předchází nemocem a bojuje proti zánětu.

NABÍDKA ZELENÉHO ČAJE V LÉKÁRNĚ: DrMax | Benu
NABÍDKA ČERNÉHO ČAJE V LÉKÁRNĚ: DrMax | Benu

Zelený čaj zvyšuje hladinu hodného cholesterolu HDL a snižuje zlý LDL

Pokud vám víno nebo kari nechutná nebo chcete pro své srdce udělat více, můžete zvážit doplněk výživy s obsahem reservatrolu a kurkuminu. Ani zde se nevyplatí na takovém doplňku šetřit. Lepší je pořídit kvalitní, ověřený preparát s přírodním obsahem uvedených látek.

V LÉKÁRNĚ DR.MAX MAJÍ SKVĚLÝ PRODUKT S OBSAHEM KURKUMINU I RESERVATROLU OD FIRMY VIESTE

NABÍDKA KOŘENÍ A PRODUKTŮ OBSAHUJÍCÍCH KURKUMU V LÉKÁRNĚ Benu