
Jak to všechno začalo
Celé to začalo před mnoha lety. Tehdy jsem byl ještě cucák, bylo mi asi 20 a netušil jsem nic o zdraví, ani o tom, že strava má na mé zdraví nějaký vliv. Ten den jsem snědl něco v indickém fast foodu a pak jsem to završil ještě langošem. Ten večer mi bylo neskutečně špatně, břicho mě bolelo tak, že bych si jej snad sám nejraději uříznul. Odvezla mě rychlá s diagnózou otravy zkaženým jídlem (zřejmě masem, ale zdroj už nikdo nikdy nedohledal). Poležel jsem si 14 dní v nemocnici na kapačkách.
Když jsem se vrátil domů, držel jsem chvíli dietu a pak jsem se vrátil do starých kolejí. První práce po škole, pak jsem se dostal na lepší místo do Prahy a tam jsem si vesele užíval stravu dostupnou na stáncích Václaváku, v Mc Donalds jsem byl prakticky obden, k večeri jsem si v nonstopu koupil to, na co jsem měl chuť. A rozhodně to nebylo nic zdravého, netušil jsem nic o skladbě potravy, makroživinách a už vůbec ne o mikroživinách – ty jsem vůbec neřešil. Jablko nebo banán bylo pro mě sprostý slovo, vždyť tu je tak výborný pečivo a čokoládičky nebo mlíko. Mydlil jsem po nocích do bicích v zatuchlé garáži pod vlivem pivka nebo marjánky, spal pomálo, absolutně ignoroval sport a pohyb a přes den se stresoval v zaměstnání (ajťák v bance).
Zvýšené hodnoty jaterních testů a cholesterolu
Játra dostaly zabrat tou intoxikací a pak jsem jim ještě dlouhodobě nakládal svým nezdravým životním stylem a naprosto strašnou stravou. Naštěstí jsem se v té době seznámil se svou ženou a odstěhoval se z Prahy zpět na sever a díky tomu se začal lépe stravovat, trochu chodit ven (se psem na vycházky) a naopak prakticky zcela přestal pít alkohol a kouřit marjánku (nikdy jsem nebyl nikterak vášnivý kuřák, ale občas jsem si dal). Po čase se zjistilo z preventivních krevních testů, že mám dosti zásadně zvýšené hodnoty jaterních testů a stejně tak cholesterol. Není divu.
Gastroenterolog mi naordinoval jaterní dietu s omezením živočišných tuků a předepsal nějaké léky na regeneraci jater. V té době jsem se o vše začal zajímat, hodně číst, hledat si informace na internetu a snažit se pochopit jak to všechno funguje. Zjistil jsem, že játra jsou největším orgánem v lidském těle a mají ohromnou schopnost se zregenerovat a ozdravit. A také, že ano. Po půl roce byly jaterní hodnoty mírně lepší a po roce prakticky téměř v normě. Za dva roky jsem už nemusel jaterní dietu řešit. Zůstaly mi však stále vysoké hodnoty celkového cholesterolu a LDL. A to už je jiný příběh.
Zvýšený cholesterol, statiny a cholesterolová dieta
Hodnoty cholesterolu celkového jsem měl v roce 2016 více než 8 a LDL (tzv. zlý cholesterol nebo také špatný cholesterol) 5,65, přičemž norma je pro celkový do 5 a pro LDL do 3. Zvýšený cholesterol se mi dlouho nedařilo příliš snadno snížit, dieta moc nezabírala a cvičení také ne (zlepšení u celkového bylo maximálně na 7 a u LDL jen nepatrné). Doktor mi tehdy předepsal statiny (Rosumop – 20mg večer), které upravují zvýšenou hladinu některých tuků v krvi a já je začal užívat, aniž bych věděl o co jde a jaké to může mít vedlejší účinky na mé zdraví, vitalitu a dlouhověkost.
Statiny snížili hladinu cholesterolu o další kus, ale rozhodně ne pod normální hladinu (celkový cholesterol jsem měl kolem 7 a LDL mírně pod 5). Až později jsem po několik půlročních návštěvách v gastroenterologické poradně dozvěděl, že trpím na genetickou poruchu zpracování tuků a dědičnou hypercholesterolemii (označuje se jako primární nebo familiární hypercholesterolemie). To už bylo na mě moc, protože sám jsem se cítil být zdráv a přitom jsem stále řešil nějakou nemoc, která vlastně z mého pohledu ani nemocí není. Je to jen ukazatel a rizikový faktor možných zdravotních problémů jako jsou kardiovaskulární onemocnění.
Začal jsem tedy studoval více cholesterol a jako první možnost jsem zkusil něco, čemu se říká cholesterolová dieta. Ta je ovšem velmi špatně popsaná a prakticky každý gastroenterolog má k ní jiné materiály a stejně tak na internetu se informace v mnoha směrech různí. Ačkoliv základ je asi stejný, často jsem narazil na to, že někde se určitá potravina zatracuje a jinde zas není jmenována mezi škodlivými. Celkově mi to přišlo dosti postavené na chatrných základech, tak jsem začal řešit stravu spíš obecně a více do hlouby … už bez většího kontextu se zvýšenou hladinou cholesterolu.
Jak jsem vysadil statiny
Jak jsem stále studoval stravu a další věci, narazil jsem na mnoho článků popisujících negativní vliv statinů na zdraví. Vše souvisí se vším a tehdy se mi objevila artróza ramene. Mám rád silové sporty a tehdy jsem hodně cvičil a zvedal na moji genetiku celkem vysoké váhy. Dočetl jsem se, že statiny mohou mít vliv na ochabnutí svalstva a chátrání kloubů a kostí, což mě dosti vyděsilo a s přihlédnutím na další negativa jsem se rozhodnul statiny vysadit. Těch důvodů jsem měl dost a dost:
- Statiny mohou způsobovat bolesti svalů a při dlouhodobém užívání tyto svaly slábnou. Stejně tak chřadnou klouby a kosti.
- Po užívání statinů se můžete cítit neobvykle fyzicky slabí a unavení.
- Statiny údajně stojí za rychlejším stárnutím kůže a celkově jsou spíš aging faktorem než, že by v nich byla ukryta dlouhověkost.
- Statiny mohou poškozovat játra, což je samo o sobě šílené, když se jim jejich prostřednictvím snaží člověk „pomoci“.
- Statiny mohou způsobit poruchy spánku, sexuální dysfunkce nebo deprese.
- Statiny mohou stát za zvýšenou hladinou krevního cukru a jsou faktorem zvyšujícím riziko cukrovky.
- Statiny mohou způsobovat problémy s trávením, plynatostí, zácpu nebo průjmem.
- Při užívání statinů se může dostavit zráta paměti a určitá zmatenost.
- Podle některých studií až 1 z 10 lidí užívajících statiny může trpět na krvácení z nosu, bolesti v krku, bolesti hlavy či zablokovaný nos s nealergickou rýmou.
- Méně časté postranní účinky statinů jsou pak nespavost, ztráta chuti k jídlu, závratě, brnění v rukou a nohou (periferní neuropatie), rozmazané vidění, zvonění v uších, záněty jater a slinivky, kožní problémy jako je akné nebo svědivá červená vyrážka.
Osobně jsem určitou míru viny v souvislosti s artrózou přisuzoval právě užívání statinů. Stejně tak jsem se v době jejich užívání potýkal se seboroickou dermatitidou – kožní nemocí projevující se svědivou velmi suchou zarudlou pokožkou s odlupujícími se šupinami. Samotný princip umělého blokování procesů tvorby cholesterolu v těle pomocí chemie od farmaceutických firem mi přijde uhozený. Nejste nemocní a „léčíte se“ a to ještě pomocí „léků“ od firem, kterým prostě z principu nevěřím, protože jejich primárním zájem je generování zisku a nikoliv moje zdraví.
Netvrdím, že statiny jsou jen a jen špatné. Obecně se mi ten princip jejich fungování nelíbí. Jsou ovšem případy a situace, kdy je velmi těžké říci, co je správně a co špatně. Mě ještě nebylo 40 let a jsem v celkem dobré kondici, zdraví mě zajímá, mám silnou vůli co se týče stravy a v takové konstelaci jsem přesvědčen, že bych měl být i přes dědičné sklony udržet svoji hladinu cholesterolu na uzdě. Jiné to ovšem bude u starších lidí, kteří mají už X zdravotních potíží (já jich mám také dost, ale všechny se snažím řešit složitě přírodní přirozenou cestou, protože tomu prostě věřím).
Starší člověk už nemusí mít tolik pohybu, jeho strava bude často velmi špatná a to nejen ze zvyku, ale také finačních možností jaké v tomto směru má. Pokud mu lékař statiny předepíše, poučí ho o možných negativech a doporučí mu třeba brát spolu s nimi i koenzym Q10, pak to může být lepší než nedělat nic a čekat, co se stane. Na druhou stranu, mám ve svém blízkém okolí lidi ve věku 80 let s hladinou cholesterolu vyšší než 9 a jejich vitalitu a celkové zdraví by jim mohl závidět leckterý čtyřicátník. Jak se říká, nic není černobílé. A co se týče zdraví, každý jsme unikát, máme jinou imunitu, mikrobiom, genetiku, životní styl, někdo se stresuje a jiný ne …
Jak jsem dosáhl snížení cholesterolu přírodní cestou
Letos 27.3.2018 jsem měl s již delší dobou vysazenými statiny a dodržováním zdravějšího životního stylu vč. cvičení hodnoty cholesterolu 7,46 a LDL na hranici 4,95 (obojí je stále špatné, ikdyž lepší ve srovnání s výsledky v roce 2016). Lékař mi opět doporučil a předepsal statiny. Ty jsem si v lékárně vyzvednul, ale neužíval (chtěl jsem je mít spíš pro svůj klid v záloze). Naplánoval jsem si před kontrolou za půl roku nějaké mety a vždy po nějaké době si nechal udělat sám krevní testy.
Co jsem změnil ve svém životě
S přísnější dietou jsem začal hned po návštěvě gastroenterologické poradny. Do té doby jsem stále hodně posiloval a věřil některým mýtům fitness světa. Mnoho z toho jsem musel přehodnotit a mnoho svých stravovacích návyků zcela změnit (byť jsem je do té doby nepovažoval za nezdravé). Nechal jsem si udělat kompletní krevní testy, ze kterých jsem v mnoha směrech vycházel. Jednak jsem zjistil, že mám krevní skupinu A s RH pozitivním, což v důsledku znamená, že bych měl být živ převážně z rostlinné stravy. A skutečně taková středomořská dieta nebo chcete-li středozemní strava založená na principech stravování Italů a Řeků někdy v 60 letech minulého století mi sedí a v tuhle chvíli je mi nejbližší. Co konkrétně jsem změnil?
- Výrazně jsem snížil konzumaci živočistných tuků – tedy především konzumaci masa. Prakticky zcela jsem vyřadil červené maso (zejména hovězí) a takové ty české klasiky jako je koleno, bůček, slanina a krkovice. Maso si dám párkrát do týdne a když už tak ryby (ideálně losos, sardinky kvůli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin) nebo tu a tam libové kuřecí nebo krůtí. Snížil jsem také konzumaci vajec, které do té doby tvořily velkou a pravidelnou část mého ranního kalorického příjmu. Namísto 2-3 vajec každé ráno jsem si dal maximální 1 vejce a to jen jednou až dvakrát týdně a ještě ideálně v BIO kvalitě. Zdravé tuky čerpám především z ořechů (nejvíce z mandlí), avokáda a extra panenského olivového oleje za studena (ne na smažení).
- Denně suplementuji velmi kvalitní rybí olej s vysokým obsahem EPA a DHA. Ten považuji za jeden z mála nutných doplňků stravy pro boj s většinou civilizačních chorob.
- Pro snížení hladiny cholesterolu je zásadní vyšší příjem vlákniny a tedy konzumace dostatku zeleniny a trochy ovoce. Pro mírně zvýšenou hladinu cholesterolu může dokonce tato jedina změna ve stravování problém zcela vyřešit. Pro těžší případy s vysokým cholesterolem a dědičnou dispozicí doporučuji zpočátku užívat Psyllium (rozpustná indická vláknina).
- Zcela jsem vyřadil ze svého jídelníčku pasterizované mléko a většinu mléčných výrobků. Občas si dám malou trochu nepasterizovaného sýra (comté), ale jinak jsem mléko nahradil rostlinnými mléky (mandlové, kokosové, ovesné, sojové).
- Bílkoviny a především esenciální aminokyseliny jsou potřeba, ale snažím se je přijímat z BIO syrovátky ze zdravých grass-fed krav nebo rostlinných proteinů.
- Pečivu a lepku se prvoplánově sice nevyhýbám, ale jako výrazně zdravější a čistější zdroje sacharidů pro zasycení a energii považuji celistvé potraviny jako jsou brambory, batáty, rýže, pohanka, bulgur nebo kuskus. Většina z nich má také dostatek vlákniny a přitom nejsou dotčené průmyslovým zpracováním a balastníma látkama. Výrazně jsem omezil sladkosti a průmyslově zpracované potraviny obecně. V mé stravě je tak méně soli a minimum konzervantů, barviv, aromat a dalšího bordelu.
- Piju převážně čistou vodu (neperlivou) filtrovanou přes filtrační konvici, která zbaví kohoutkovou vodu těžkých kovů, chloru a jeho zápachu i pachuti a ponechá v ní zdraví prospěšné látky. Taková voda je pak chutná a zdravá, stejně tak káva, čaj a vše v ní uvařené je mnohem chutnější. Osobně preferuji bylinné čaje, zelený čaj, roiboos, ale dám si čistou kávu (espresso, ristretto). Občas pro zpestření piju i rostlinná mléka, přírodní ovocné a zeleninové džusy nebo smoothies. Alkohol nepiju, maximálně dvojku červeného vína k jídlu.
- Řeším dost svůj příjem mikroživin jako jsou vitamíny, minerály, enzymy a stopové prvky. Věřím, že vyšší hladina homocysteinu je pro riziko kardiovaskulárních chorob významnějším faktorem než vyšší hladina cholesterolu, proto suplementuji zejména vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou. Občas jídelníček doplním nějakou superpotravinou jako je chlorella (detoxikaci trávicího traktu a doplnění minerálů a dalších nutrientů) nebo medicinální houby (pro snížení cholesterolu je vynikající Reishi, které zakoupíte v každé lékárně nebo prodejně zdravé výživy).
- Snažím se hýbat a cvičit. Ačkoliv už to není, co to bývalo, stále si rád zajdu na workout hřiště nebo do fitka, zaplavat do haly nebo jezdím na kole. Snažím se však využít každé příležitosti k chůzi a omezit tak „vození se autem nebo dopravními prostředky“, když to není nutné. Preferuji schody před výtahem. Náročný silový trojboj a weighted calisthenics jsem vyměnil za kondiční posilování, střečink a láká mě více a více jóga – to vše ideálně venku na vzduchu a na hlavně na slunci.
- Snažím se více spát, odpočívat, relaxovat, nebrat si na hrb moc práce. Stres je zabiják a nezvyšuje jen cholesterol. Skvělá je meditace, vypnutí na pár minut při hudbě nebo „můj čas na kafíčko“.
Portfólio dieta
Chvíli jsem zkoušel i tzv. portfolio diet, která je původem z Kanady v USA je to nyní velký hit pro snižování cholesterolu přírodní cestou. Založena je především na konzumaci 2g rostlinných stanolů a sterolů (u nás dostupné třeba jako Flora Proactive), 30g mandlí denně, 30g rozpustné vlákniny denně a 50g sojového proteinu denně. Tuto dietu doplněnou o standardní doporučení cholesterolové diety a zdravého životního stylu jsem držel zhruba půl roky a výsledky tam opravdu jsou.
Problém je v tom, že se Vám tato dieta přejí a nejde o dlouhodobý stravovací režim, spíš skutečně o terapeutickou dietu s cílem maximálně podpořit snížení cholesterolu přírodní cestou bez užívání statinů a jiných léků. Navíc ačkoliv považuji geneticky nemodifikovanou soju za zdraví bezpečnou, tak při zvýšené konzumaci u středoevropana, který ji celý život nejedl (jiné to bude u asiatů, kteří na ní vyrůstají a je pro ně velmi přirozená), může být její vliv na zdraví a zejména hormonální rovnováhu diskutabilní.
Sója je z mého pohledu velmi kontroverzní téma. Sám nevím, na mnoha věcech se shodnu jak s vegany, tak s odpůrci přílišné konzumace sóji. Na jednu stranu jde o ekologicky výhodnou alternativu k masu, sója je výživná, obsahuje dostatek vlákniny, aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek. Na straně druhé je to potenciální alergen, pro evropany zcela nová a nepřirozená potravina. Chvíli jsem užíval sojový protein, ale pak jsem se vrátil k syrovátkovému, jen jsem volil maximální kvalitu (BIO, grass-fed). Syrovátkový protein střídám s rostlinnými (nejvíce hrachovým, rýžovým a konopným).
Vysoký cholesterol je pryč
Během 14 dní došlo ke snížení cholesterolu ze 7,46 na 6,8
Konečně se dostávám k tomu nejzajímavějšímu. Během 14 dní se mi při extrémní dietě založené právě na Portfólio v kombinaci s cholesterolovou dietou a aplikování výše zmíněného desatera podařilo dostat cholesterol ze 7,46 na 6,8! To je myslím fantastický výsledek s ohledem na to, že mám zvýšený cholesterol už dlouhodobě několik let a diagnóza tento stav opírá o dědičnost a tedy familiární hypercholesterolémii, která se údajně zdravým životním stylem příliš nelepší a je k těmto změnám velmi rezistentní. LDL cholesterol jsem za dva týdny snížil z hodnoty 4,95 na 4,80.
Zdravý HDL cholesterol, který je dalším ze zásadních ukazatelů pro riziko srdečních onemocnění, mám dlouhodobě v pořádku. Nemám vysoký tlak ani pulz, naopak si musím kvůli občasnému nižšímu tlaku dát silnější kávu. I toto jsou další důvody, proč jsem se nebál vysadit už mnohem dříve statiny.
Za 4 měsíce se mi podařilo snížit celkový cholesterol z 6,8 na 5,8 – tedy o celý jeden bod! Samotný špatný LDL cholesterol pak z původních 4,8 na neuvěřitelných 3,92. To jsou fantastické výsledky, které mě sice stály nemalé úsilí, ale přitom jsem jich dosáhnul zcela bez užívání hypolipidemik a jiných preparátů farmaceutického průmyslu. Výrazná změna životního stylu a stravování směrem ke zdraví mi přijde v dlouhodobém kontextu přirozenějším a lepším řešením. Navíc je taková změna dobrým základem pro řešení ostatních zdravotních potíží, které vyplývají z mého sedavého zaměstnání.
Důkaz místo slibů
Asi by mi nikdo nevěřil, pokud bych svá tvrzení nepodložil. Dlouho jsem doménu pro tento web měl „v šuplíku“, protože jsem prostě neměl o co se opřít. Dnes už takové důkazy mám a ačkoliv by se asi neměla osobní data – natož ta o zdraví – zveřejňovat, tak tady jde o čistě moje osobní data a je jen moji svobodnou vůli, že je chci dát ven a poskytnout veřejnosti. Takže tady to je.
12.1.2016 – CHOL 8,08 / LDL 5,65

27.3.2018 – CHOL 7,46 / LDL 4,95

3.4.2018 – CHOL 6,8 / LDL 4,8

1.8.2018 – CHOL 5,8 / LDL 3,92

Trvale udržitelné zdraví
Abych neměl jen samé dobré zprávy, mám také nějaké špatné. Jakmile jsem polevil v dietních opatřeních a životním stylu, cholesterol se mi vrátil zpět během 6 týdnu na hladinu 6,54 a pokud bych nepokračoval ve zdravém životním stylu stále, pravděpodobně by se hladina vrátila na původní hodnoty nad hranicí 7 nebo 8. Lepší zprávou je, že pokud máte jen zvýšenou hladinu cholesterolu způsobenou ne úplně zdravým životním stylem, bude Vám stačit jen velmi malá část toho, co zde popisuji. Typicky třeba jen přidat zeleninu, trochu pohybu a odpustit si jednou v týdnu bůček.
Celé to je o velkých, těžkých a trvalých změnách potřebných pro ty z nás, kteří mají velmi vysokou hladinu cholesterolu a ještě v tom hraje roli genetika. Tam, kde lékař sahá po statinech, je tento můj příběh inspirací a alternativou, kterou doporučuji. Někomu pomůže snížit medikaci statinů, někdo se může dostat do formy během krátké doby a zažít si jen pár tipů, které mu postačí. A někdo bude třeba v situaci velmi podobné té mé a pokud bude mít dost vůle, energie a nezlomitelné disciplíny, tak to zvládne také. Nemohu však tvrdit, že je to snadné a že je to pro každého.
Na druhou stranu existuje mnoho přírodních preparátů a doplňků výživy, které mohou v s různou hladinou cholesterolu různě efektivně pomoci. Někdo díky nim nebude muset změnit prakticky vůbec nic (to lidi slyší asi nejraději). Prostě jen nesnáší zeleninu a nejí vlákninu, tak ji dodá tělu v suplementaci nějaký multivita-minerálem a může být vyřešeno. Někdo půjde do sebe a přestane pít a kouřit. Někoho mohu inspirovat ke změně, aniž by musel nějaký cholesterol řešit. I to je cílem tohoto webu.
Doplňky výživy ano, ale jako podpora a pomoc
Je jen velmi málo preparátů a suplementů, které doporučuji jako něco „dalšího“ co Vám může výrazně pomoci dosáhnout znatelně nižších hodnot zlého a celkového cholesterolu. Patří mezi ně už zmíněný rybí olej a pak jedna skvělá věc … fermentovaná červená rýže. Tu můžete zakoupit třeba v preparátu Cholesten, který najdete snad ve všech eshopech, kde prodávají doplňky stravy. Odkazy níže, stačí vybrat svůj oblíbený obchod:
- Nutraceutics (přímo výrobce, který má i skvělé Omega 3)
- Dr.Max lékárna
- Benu lékárna
- ProZdraví.cz